Torsdag 9 juni på eftermiddagen genomfördes Visual Swedens fjärde Visual Sweden Day, ett evenemang som av känd anledning inte har arrangerats sedan 2019. Detta var också ett inslag i jubileumsveckan för konsortiet Visualiseringscenter C, som också av känd anledning först nu kunde fira sitt tioårsjubileum, som egentligen blev ett 12-årsjubileum.

Veckan inklusive den efterföljande helgen innehöll en mängd olika aktiviteter. Visual Sweden Day var i sig ett eget jubileum. Det var nämligen Visual Swedens 100:e evenemang, vilket uppmärksammades med ett bildspel.

Konferencier för evenemanget var Anders ”Ankan” Johansson, vilket bidrog till en god och kul stämning under hela eftermiddagen. Den inleddes med att Anders Ynnerman respektive Lena Klasén fick förklara hur visualisering och bildanalys funkar. Det är ju lite av Ankans specialitet detta, att ställa frågor tills han fattar hur grejer funkar. Bland annat fick han prova på att få sitt ansikte åldersbestämt – och det stämde riktigt bra. De lite längre presentationerna ägnades åt Visual Swedens tre nu aktiva plattformsprojekt. Ett av dem är Medicinsk Digital Tvilling (MeDIgIT), som föranledde Ankan att fråga om man inte bara kan göra en tvilling av kroppen, utan även av huvudet och det som finns i det, dvs i hjärnan. Han såg visionen om ett evigt liv.

En annan höjdpunkt under dagen var ”Locker RoomTalk”, som blir det 100:e företaget att ansluta sig till Visual Sweden. Shanga Aziz, som är företagets VD, gav en kort presentation av deras verksamhet, som handlar om att förändra attityden bland killar i omklädningsrum – och det gör man numera med hjälp av VR. Det fanns alltså mycket att fira denna dag, vilket gjordes med princessbakelser till fikat, där varje bakelse hade försetts med en unik företagslogotyp. Dessa hade skrivits ut direkt på bakelserna i en specialskrivare, av Norrköpingsföretaget Cocuus.

Vi fick även två olika karriärvägar presenterade för oss. Isabelle Hachette, Interspectral, respektive Ola Friman, SICK, redogjorde med bilder för sina livsresor som i båda fallen väl illustrerar Östergötlands styrka inom visualisering och bildanalys, där det går att byta jobb både en och två gånger – och ändå stanna i regionen. Dagen avslutades med öppet hus i Wadströms Exploranation Laboratory, efter att Ankan hade fått förklarat för sig hur Exploranation funkar, samt en visning av ”Stort 3D” i visualiseringsdomen.