[ingress]Det östgötska innovationsklustret Visual Sweden, som drivs av Linköpings universitet tillsammans med ett 80-tal företag och organisationer i Östergötland, har av Vinnova nu beviljats finansiering för en andra etapp (fram till och med 2022) på totalt 28 miljoner kronor. Därutöver kommer totalt 12 miljoner från regionala aktörer.[/ingress]

– Att vi nu får förtroende att driva verksamheten vidare in i en ny fas ger oss möjlighet att göra ännu mer nytta för näringsliv och offentliga organisationer i regionen, säger Anders Carlsson, processledare för initiativet. Vi vill bland annat närma oss pappersindustrin och flera statliga verk som ännu inte har deltagit i arbetet. Hållbarhet och visualisering av Agenda 2030 kommer också att vara viktiga inslag framöver.

Visual Sweden, som startade 2016 efter att Vinnova utsett initiativet som vinnare i Vinnovas Vinnväxt-tävling, samlar Östergötlands näringsliv och forskning inom visualisering och bildanalys – ett av de absolut starkaste innovationsområdena i regionen. 40 projekt har hittills startats inom områden som stadsbyggnad, samhällssäkerhet, individanpassad sjukvård och industriell kvalitetssäkring. Det första projektet utgjordes av en drönarbaserad skanning av Norrköpings industrilandskap, vilket resulterade i världens hittills största digitala 3D-stadsmodell fångad med drönare. Stor uppmärksamhet fick också ett projekt för ansiktsigenkänning som drevs tillsammans med Polisen.

I början av året utvärderades verksamheten av en internationell panel med mycket gott resultat. Utvärderarna var imponerade över den stora mängd företag och andra organisationer som var genuint engagerade i Visual Sweden, den världsledande forskningen och att verksamheten hade kommit igång så snabbt med att leverera konkreta resultat.

– Med de nya pengarna får vi också möjligheter att öka våra internationella samarbeten och inte minst arbeta för tillskott av ytterligare finansiering från internationella källor. Det finns nämligen ingen brist på idéer som behöver medel för vidareutveckling, säger Anders Carlsson.

Visual Sweden har i sin verksamhet bäddat väl för den andra etappen, bland annat genom att starta tre så kallade plattformsprojekt. Dessa utgår från den starka forskningen vid LiU och forskningsinstitut som RISE och involverar många företag och andra organisationer. Ett handlar om det viktiga gränssnittet mellan människan och AI-system, ett annat om teknik för att med många olika sensorer skanna in en miljö och sammanföra data till en sammanhängande 3D-modell. Det tredje handlar om att inom sjukvård arbeta med så kallade digitala tvillingar av människor, för att t ex kunna simulera olika behandlingar före ingrepp eller medicinering.

 

För ytterligare information:

Anders Carlsson, processledare, Visual Sweden, 0705-38 89 08

Bilder finns att hämta här: www.visualsweden.se/press