Innovationsklustret Visual Sweden har i samarbete med Sveriges Radio och Sveriges Television skapat en digital kopia av Gamla Torget i 3D. Detta torg, som är identiskt med det verkliga, kan man besöka digitalt och träffa andra besökare från hela Sverige. Man kan där också se ögonöppnande VR-filmer om barnarbete. I kontrast till dessa kan man också kasta pil, kasta snöboll och spela basket. Dessutom kan man på ett annorlunda sätt skänka pengar till insamlingen “Varendaste barn har rätt att leka!”

Visual Sweden experimenterade redan förra året med denna teknik, även om Musikhjälpen då sändes från studio. I år när evenemanget genomförs fysiskt på Gamla Torget i Norrköping, har man skapat vad man kan kalla för en “digital tvilling” av torget och husen runtomkring. Den är skapad av företaget Spotscale som har flugit runt torget med kameraförsedda drönare. Bildmaterialet har sedan efterbearbetats med hjälp av AI och viss handpåläggning till en 3D-modell. Därefter har företaget Around the Corner försett modellen med spel, filmer och möjligheten att direkt i den virtuella miljön skänka pengar till Musikhjälpen-insamlingen.

– Vi gör detta för att synliggöra vår styrka inom visualiseringsområdet, samtidigt som vi ger möjligheten för hela Sverige att besöka Gamla Torget för att umgås, låta sig inspireras och ha kul, säger Anders Carlsson, verksamhetsansvarig för Visual Sweden.

Att spela basket och, naturligtvis, skänka pengar till vår insamling är bara ett par saker som du kan göra inne i VR-miljön.

Att spela basket och, naturligtvis, skänka pengar till vår insamling är bara ett par saker som du kan göra inne i VR-miljön.

Senare under veckan kommer även en virtuell kopia av glasburen att göras tillgänglig och Onsdag 15/12 gästar Visual Sweden den verkliga buren för att berätta om det hela. Då får Musikhjälpens programledare möjligheten att lämna buren, vilket inte tidigare har skett. Med hjälp av VR-glasögon kan de kliva ut på torget och träffa andra besökare. Tisdag eftermiddag 14/12 kan besökarna kasta basket med Norrköping Dolphins på det virtuella torget.

Bäst upplever man det hela med VR-glasögon, men det går även att gå in via dator, både PC och Mac fungerar. Mer information finns på mhvr.se.

Kontakt:

Anders Carlsson, verksamhetsansvarig Visual Sweden
anders.carlsson@liu.se
0705 – 38 89 08