Under Musikhjälpen 2020, den 14 – 20 december, genomför Visual Sweden en test att återutsända dygnet runt på en virtuell kopia av Holmentorget i Norrköping. Platsen valdes av det skälet att det redan fanns en befintlig 3D-modell av detta torg, till skillnad mot Gamla torget som är den plats som egentligen var tänkt för Musikhjälpen 2020, innan man beslutade att flytta in i studio.

Vi ser detta som en förberedelse inför nästa år. Musikhjälpen 2021 kommer förhoppningsvis att äga rum i Norrköping. Då vill vi bjuda in hela Sverige att delta som publik i VR. Vi testar också möjligheten att skänka pengar inifrån VR-miljön. Och det fungerar och bidrar till Musikhjälpens insamling på riktigt! Vi har skapat en egen insamlingsbössa för detta ändamål: “VR=VårdRätt för alla!” med ett insamlingsmål på 10 000 kr. Det aktuella saldot visas också i VR-miljön. 

För att delta behöver man programvaran AltspaceVR på PC eller Mac, eller allra helst i VR-glasögon. Se instruktioner nedan och läs även om möjligheten att hyra fristående VR-glasögon, utan behov av dator. 

Antalet samtidiga deltagare är begränsat till 30.

Hyra VR-glasögon

Du kan hyra VR-glasögon genom Visual Sweden. De är av typen Oculus Go, är förinstallerade med allt du behöver, och behöver ingen anslutning till dator, endast WiFi. För detta betalar du 500 kr som går oavkortat till vår insamling “VR=VårdRätt för alla!”. Då får du behålla glasögonen över Julhelgen också! 

Anmäl ditt intresse för att hyra VR-glasögon här:
https://forms.gle/heut9jSaPEviuDm98

Hur du tar dig till Musikhjälpen på Holmen-torget

När du väl har installerat AltSpaceVR (se nedan) på din dator och har skapat ett användarnamn, gör du enligt följande för att ta dig till Musikhjälpen på Holmen-torget:

  1. Klicka på följande länk: https://account.altvr.com/worlds/1482467686259622183/spaces/1623506437672009890
  2. Klicka på ”Favorite”. Du uppmanas då logga in på ditt konto (om du inte redan är inloggad).
  3. Starta AltSpaceVR på din dator eller i dina VR-glasögon.
  4. Se till att funktionen “Enable worlds beta” är aktiverad under “Settings”.
  5. Klicka på “Worlds”. Du hittar nu “Musikhjälpen i VR” under “Favorites”.

När man en gång har gjort 1-4 kan man gå direkt till 5 i fortsättningen.

 Instruktion för att komma igång med AltspaceVR

Om AltspaceVR
AltspaceVR är en programvara som Microsoft äger sedan 2017. Den kan hämtas gratis och gör det möjligt att närvara i en virtuell 3D-miljö tillsammans med andra.

Att vara “närvarande” i VR-miljön
I VR-miljön kan man interagera med andra ungefär som i verkligheten. Man är representerad av en avatar, men pratar och viskar med sin vanliga röst. Det går bra att delta i VR-miljön från en PC eller Mac-dator, dvs utan VR-glasögon. För att få den äkta omslutande upplevelsen och få full funktionalitet behöver man dock ha VR-glasögon. Under Musikhjälpen 2020 kan man hyra av Visual Sweden för 500 kr, som går oavkortat till Visual Swedens insamling “VR=VårdRätt för alla”. De får då även lånas under julhelgen. Dessa är fristående och behöver ej anslutning till dator, men behöver tillgång till ett WiFi-nät.

Att hämta AltspaceVR och skapa ett konto
Observera att ett konto endast kan skapas via den nedladdade programvaran, ej på webben. När man väl har ett konto kan man göra en del via webbgränssnittet, som att hämta de foton man har tagit inne i VR-miljön mm (https://altvr.com)

AltSpaceVR för PC:
https://www.microsoft.com/en-us/p/altspacevr/9nvr7mn2fchq

AltSpaceVR för Mac:
https://altvr.com/altspacevr-mac/

Introduktionsfilmer

Filmernas sammanlagda längd: ca 10 min

Generell info om AltspaceVR: https://youtu.be/KvJPjSi5-TI

Skapa ett konto: https://youtu.be/R5XXo4vn1yI

Första stegen i miljön: https://youtu.be/OpZKi4fPfkc

Menyn och Event: https://youtu.be/0X5ib01lNSo

Oculus Quest (Det som skiljer från Desktop) https://youtu.be/hAZdKaPWRqw

Oculus Go är mycket likt, sånär som att man endast har en och enklare handkontroll

FAQ

Här har vi samlat några vanliga frågor.

Vad är grejen med att delta i event i VR?

Den stora skillnaden är att man ser publiken och kan prata med andra i publiken och ta del av information som kan projiceras på väggar etc. Varje deltagare är representerad av en liten tecknad figur (en avatar), som man själv kan förändra utseendet på – om man vill.

Måste man ha VR-glasögon för att delta i VR?

Nej, det går utmärkt att delta via enbart PC eller Mac. Man kan enkelt förflytta sig och prata med andra, men man får inte den omslutande upplevelsen och man kan inte röra sina armar.

Kan man köra från mobilen?

Nej, en mobil är inte tillräckligt kraftfull för att hantera dynamisk närvaro i VR på detta sätt.

Vilken typ av VR-glasögon finns det stöd för?

AltSpaceVR har stöd för Oculus Go, Oculus Quest och HTC Vive. Det finns för närvarande inget stöd för mer avancerade VR-glasögon eller sådana som finns för olika spelplattformar som Sony Playstation.

Vad är AltSpaceVR?

Det är en plattform för att möta andra i olika VR-miljöer, som man även kan bygga själv. Man kan även utforma sin egen avatar så att den efterliknar en själv. Man träffas oftast i ett mötesrum eller i ett event. Det finns många pågående öppna event där man kan ta del av kulturupplevelser, musik, föreläsningar, språkträning etc. 

Vem ligger bakom AltSpaceVR?

AltSpaceVR är från början utvecklat av ett företag med samma namn, som grundades 2013 i Redwood City i Kalifornien. Den första versionen kom 2015 och 2017 köpte Microsoft företaget. Utvecklingen av nya funktioner och möjligheter är nu intensiv.

Lycka till!

 

Plats

VR-mijlö

Arrangör

Visual Sweden