Consumer Electronic Show, CES, äger rum i Las Vegas och är en av världens största teknikmässor. 2024 ägde den rum under fyra dagar från 9:e till 12:e januari och Visual Sweden var representerade på plats av Philip Engström som besökt mässan många gånger tidigare. Här delar Philip med sig av några intressanta spaningar.

Det var ett välbesökt CES med cirka 135 000 besökare, och rejält med engagemang från företag och startups. Sydkorea stack särskilt ut med väldigt stort engagemang. Även från Sverige var representationen god även om vi inte gjorde lika stort avtryck på mässgolvet.

En av de stora trenderna på årets CES var transparenta skärmar, något som i sig inte är helt nytt men vidden av applikationer och mängden tillverkare som visade upp sin teknik på området gjorde det tydligt att tekniken finns och fungerar på riktigt. Något som verkligen imponerade på mig var Samsungs microLED-skärmar som visar hur enormt skarpa skärmar man kan producera. Och även denna teknik går att använda för transparenta skärmar.

På AI-området så förekom det en hel del tillämpningar såsom direktöversättning och generativ AI för att generera 3D-modeller. För egen del så uteblev dock det riktiga wow-et på detta område och jag hade absolut väntat mig ett större avtryck på mässan kring just ChatGPT-relaterade lösningar.

När det gäller visualiseringsområdet så var det många utställare som använde sig av relativt avancerad visualiseringslösningar för att locka besökare, men när det gäller just XR olika olika former av HMDs så fanns det inte jättemånga utställare på mässan. Ett undantag var piMax som hade en stor monter med olika former av demon som faktiskt var riktigt imponerande. Trotts detta så vilade ett litet vakuum över mässan då alla inväntade Apples Vision Pro.

Philip Engström på plats i Las Vegas för CES 2024.

Ett område som imponerade var olika former av hushållsrobotar, både direkta hushållsmaskiner och små rörliga robotar som kan agera hjälpredor i ditt hem i bästa R2D2-stil.

Inom bilindustrin så var det fokus på självkörande och incabin monitoring, bland annat svenska Smart-Eye hade stort avtryck här. Hyundai Mobis visade upp en fungerande körbar prototyp på styrning där bilen kan åka åt alla håll (åt sidan o.s.v.).

Överlag var det ett väldigt spännande CES med många intressanta möten och lärdomar och flera uppslag till projekt som vi nu jobbar vidare med under våren.

/Philip Engström

Philip testar bHaptics haptik-väst och handskar.

Det sfäriska mediakonstverket Wonder Globe, det första man lade märke till när man gick in i SK Wonderland.