Under vecka 43 var Visual Swedens processledning på studieresa i Wien och Linz, tillsammans med samarbetspartnern Växjö Linnaeus Science Park. På schemat stod besök hos VR Vis, ARS Electronica och så höjdpunkten – AWE EU som är Europas största mässa inom Extended Reality (XR) och Augmented Reality (AR).

Resan tog sin början hos VR Vis i Wien under måndagen. VR Vis är Österrikes ledande forskningscenter inom området visuell datoranvändning. Centret består av mer än 70 anställda och arbetar för att bygga en bro mellan forskning och praktik med partners från vetenskap, näringsliv och industri.

Dagen efter var det dags för resans höjdpunkt, AWE EU. Flera hundra personer var på plats för att lyssna till inspirerande föreläsningar på tema AR och XR från bl.a. Meta, Siemens och Lenovo. I området fanns också en mässa där den senaste tekniken visades upp med kopplingar till industrin, underhållning och framtidens arbetsmiljö.

– Dagarna i Wien och Linz har varit en riktig inspirationsboost och jag tycker vi har fått se många spännande lösningar. Med det sagt så tycker jag att våra regionala bolag och forskningen står sig väldigt starkt gentemot vad vi har fått se den här veckan, säger Felicia Lai Jakobsson, processledare för Visual Sweden.

Visual Swedens processledare, Felicia Lai Jakobsson, utforskar en av alla installationer hos ARS Electronica i Linz.

Era Sahni från Meta var programmets första keynote under AWE EU 2023.

– Förutom all teknik har den här resan inneburit en hel del nätverkande och möten med trevliga människor. En höjdpunkt var att få luncha med Ori Inbar, grundaren av AWE, säger Ulrika Johansson, projektledare vid Linköping Science Park och delansvarig för område Samhälle hos Visual Sweden.

Resans sista dag gick till Linz och ARS Electronica som sedan 1979 har arbetat med att utveckla projekt, strategier och kompetenser för den digitala transformationen. Fokus ligger på nya teknologier och hur dessa kan påverka vårt sätt att leva och arbeta. På ett flertal olika våningsplan kunde vi uppleva olika typer av visualiseringar av vår planet, förstå AI genom en mängd olika stationer och hur musik och AI kan samspela. Dessutom fick vi gå in i Deep Space 8k där vi både blev hänförda och underhållna.

– Det har varit mycket inspirerande dagar med en fördjupning inom XR på AWE-mässan, samtidigt som vi har tagit del av spännande insikter från de organisationer vi besökte både i Wien och Linz. Denna resa har verkligen varit en källa till inspiration och kunskap. Vi ser med stor förväntan fram emot att dela och tillämpa denna värdefulla erfarenhet i vårt kommande arbete, i samarbete med Visual Sweden och vår omgivande näringsliv, säger Fredrik Lindblad, VD på Växjö Linnaeus Science Park.

Melinda File på ARS Electronica guidar oss i Deep Space 8K.

– Min höjdpunkt var definitivt besöket på ARS Electronica i Linz. Dels kan vi hämta mycket inspiration till Visualiseringscenter C men jag ser också stora möjligheter till framtida samarbeten, säger Peter Westerdahl, projektledare vid Visual Sweden.

Allt sammantaget var de tre dagarna i Österrike oerhört inspirerande och givande och vi inom Visual Sweden kommer nu att samla oss för att se hur vi bäst kan ta tillvara på alla intryck. Förhoppningen är naturligtvis ett eller flera samarbeten med våra vänner i Wien och Linz framöver.