För ca. två och ett halvt år sedan startade initiativet Visual Sweden, efter att ha blivit vinnare i Vinnovas Vinnväxt-tävling, med syftet att etablera regionen som Europas mest attraktiva innovationsmiljö för visualisering och bildanalys. Under det första året anslöt sig ett trettiotal företag, däribland Sectra, Infviz, Interspectral och Sick IVP. Sedan dess har initiativet, som också kan beskrivas som ett kluster, stadigt växt i takt med olika typer av nätverksträffar och samarbetsprojekt. I dagarna nåddes också en ny milstolpe när Sigma, med sin verksamhet i Linköping, anslöt sig som nummer 60 i ordningen.

– Vi på Sigma vill fortsätta bidra till en bättre morgondag genom vårt CSR-arbete, och letar ständigt nya vägar att göra detta på. Vi har ett fokus på att växa inom området visualisering, och tycker det är en självklarhet att samverka med Visual Sweden som vi upplever har många intressanta initiativ igång. Vi tror att vi tillsammans kan göra än mer nytta och hjälpa till inom olika delar av samhället, som t.ex. skola, vård & omsorg, säger Per Lineryd, affärsområdeschef på Sigma ITC Linköping.

– Det är mycket roligt och stimulerande att vi har den här substansen av utvecklande bolag inom det här området i vår region.Vi börjar nu närma oss ett läge där vi har fångat in alla regionala bolag med utvecklingsverksamhet inom visualisering och/eller bildanalys, säger Anders Carlsson, processledare för Visual Sweden.

Det är dock inte bara Sigma som anslutit sig den senaste tiden. Under oktober har vi också fått välkomna tre företag i Vricon, Neuvron och Hihat Studios. Vricons mål är att med precision 3D-visualisera hela vår planet och de är redan på god väg. Neuvron har bl.a. tagit fram Sveriges första VR-klassrum och introducerar VR för industrigrupper medan Hihat Studios gör så kallade annoteringar av bilder som sedan används för maskininlärning.

Nu när milstolpen på 60 anslutna företag inom visualisering och bildanalys är nådd kommer förstås följdfrågan, är vi nöjda nu?

– Nej, vi är ett initiativ i ständig utveckling. Ytterligare några företag är på gång att ansluta sig och till dessa kan vi också lägga de nya företag som vår verksamhet medverkar till tillkomsten av, avslutar Anders Carlsson.