I slutet av 2017 blev det klart att Visual Sweden går in och stöttar ett nytt traineeprogram inom företagsinkubatorn LEAD – Entrepreneurs in Residence. Syftet är att utbilda nya entreprenörer som kan ta intressanta idéer och lösningar från Visual Sweden, men som inte nått marknaden, och förädla dem till framgångsrika företag.

Nu är de blivande entreprenörerna på plats och vi träffade dem under deras första dag på LEAD-kontoret i huset Strykbrädan, Norrköping.

Gabriella Bergsten

Berätta om din bakgrund!

– Har en bakgrund inom Entreprenörskap, Logistik och Sälj. Studerar just nu sista året på internationella masterutbildningen Industrial Engineering and Management, med inriktning Environmental Innovation Management.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?    

Min vän Charlotta och jag letade efter intressanta examensarbetesuppdrag och när vi hittade LEADs EIR kändes det helt rätt för oss båda. Att få vara en del, samt hjälpa åtta idéer/start-ups att utvecklas kan inte ge annat än riktigt häftiga erfarenheter samt bra kontaktnät inför framtiden.

Vilka förväntningar har du på projektet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

Jag har stora förväntningar. Jag tror att vi, dreamteamet på sex personer kommer lära oss mycket av varandra samt från andra externa parter. Jag tror att detta kan leda till flertalet öppningar inför framtiden, för att exemplifiera; start-upsen vi arbetat med kan vilja fortsätta samarbetet. Vi kommer bli grymma bolagsbyggare så det finns många möjligheter.

Emil Krutmeijer

Berätta om din bakgrund!

– Jag kommer närmast från studier i Sydney där jag läste kurser om innovation, ledarskap och entreprenörskap inom den kreativa sektorn. Innan dess läste jag Civilingenjör i Design och Produktutveckling vid LiU. Jag har sedan en tid tillbaka också drivit webbyrå, varit involverad i startup-projekt och arbetat för universitetets studentkonsultförening.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?   

– Jag ser Entrepreneurs in Residence som ett fantastisk tillfälle att applicera mina teoretiska kunskaper och tidigare erfarenheter. Jag tror många med mig skulle hålla med om att antalet böcker eller kurser som lästs inte kan jämföras med den utveckling ett hands-on entreprenörskapsarbete medför. Med möjligheten att samarbeta direkt med idébärare som sitter på otroliga tekniska innovationer ser jag LEADs program som en unik chans att bidra till utvecklingen av framgångsrika bolag.

Vilka förväntningar har du på projektet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

– Jag hoppas kunna utvecklas själv men också dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter inom teorier för företags- och produktutveckling. Visualiseringsområdet har en enorm potential. Min förväntning och tro är inte bara att satsningen kommer leda till nya bolag med nydanande idéer utan också företag med skalbarhet som tillfredställer kunders verkliga behov.

Robert Myrsäter

Berätta om din bakgrund!

– Uppvuxen i Hultsfred i den småländska skogen och har under min uppväxt tävlat i formelbilsracing på en internationell elitnivå för det svenska racinglandslaget. Jag läser min sista termin till civilingenjör i Maskinteknik med en dubbel masterexamen mot Produktutveckling och Industriell ekonomi. Vid sidan av studier driver jag för tillfället en ny satsning på att utveckla ett modernt och hållbart sätt att designa och möblera offentliga miljöer. Jag gillar att resa och härja runt. Surfa och åka snowboard är också kul!

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

– För att jag vill bli en grym bolagsbyggare och jag tror att LEAD EIR är en den perfekta platsen för min personliga och professionella utveckling mot att nå mina mål.

Vilka förväntningar har du på projektet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

– Jag förväntar mig att ha en riktigt rolig tid och att bli inspirerad till att utmana mig själv och tänja på gränserna för vad jag tror jag är kapabel till. Jag hoppas att jag kan skapa kontakter och förvärva kunskaper som på sikt ska göra mig till en bättre ledare i flera framtida och framgångsrika tech-bolag.

Charlotta Hartzell

Berätta om din bakgrund!

– Jag är född och uppvuxen i Stockholm, samt tillbringat två år av min barndom i Sydamerika. För närvarande pluggar jag sista året på masterutbildningen Environmental Innovation Management på sektionen för Industriell Ekonomi på LiU. Jag har en passion för ledarskap och förändringsledning, vilket jag på senare år insett att jag ärvt av min mamma Agneta.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

– För att denna traineetjänst ger mig möjligheten att testa mina universitetskunskaper i ett verkligt projekt samt få personlig coachning under tidens gång. Jag tycker att det är oerhört viktigt att få ut unga talanger i näringslivet i ett tidigt skede och med rätt förutsättningar.

Vilka förväntningar har du på projektet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

– Jag förväntar mig en kreativ och konstant överraskande resa med ett riktigt starkt gäng. Jag vill på kort tid utvecklas till en ledare, upptäcka oväntade styrkor samt svagheter och förhoppningsvis hitta min plats i yrkeslivet.

Anton Svensson

 Berätta om din bakgrund!

– Jag studerar mitt femte år till civilingenjör i design och produktutveckling och går en master i management LiU. Tidigare kommer jag från ett liv som elitsatsande längdskidåkare från den anrika orten Åsarna.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

– Programmet lockade mig då jag vill utveckla mina entreprenöriella egenskaper för att i framtiden kunna driva egna företag. Programmet lät verkligen perfekt då vi får chansen att omvandla teknik och ideér till potentiella startup-bolag.

Vilka förväntningar har du på projektet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

– Jag hoppas att vi tillsammans hittar bra affärsmodeller och att våra resultat faktiskt landar i uppstarten av ett eller flera bolag. En dröm är såklart att få vara med som nyckelroll i det företaget. Som den första omgången EIR så tror jag att vi måste lägga en god grund för hur vi arbetar så att programmet blir effektivt. På lång sikt tror jag att traineeprogrammet kommer leda till en tydligare och mer naturlig väg från universitet till att starta företag.

 Patrik Björklund

 Berätta om din bakgrund!

– Jag är uppvuxen i den lilla dalastaden Hedemora. Nu läser jag sista året på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi på Linköpings universitet.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

– Entrepreneurs in Residence kändes som en unik chans at få prova på och lära mig om företagsutveckling i en tidig fas. Lead är ju trots allt Sveriges bästa inkubator!

Vilka förväntningar har du på projektet och vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

– När projektet är över vill känna att jag har kompetensen att från en idé kunna bygga ett framgångsrikt företag. På lång sikt skulle det absolut kunna leda till att jag får vara delaktig i en sån resa, om inte så har jag med mig en otrolig erfarenhet och en sjukt rolig vår!