För andra året i rad ställer vi ut på Kistamässan Smarta Städer i Stockholm. I år tog vi med oss Gaia, Optiplan och LookForMy. Dessutom har vi gjort plats för VR-cykeln som visar upp Norrköpings nya stadsdel ”Inre Hamnen” samt vårt eget projekt Visual Agenda 2030 där man via mobilen och kuber deltar i en digital frågesport.

Med ett späckat konferensprogram och ett 40-tal montrar drog Kistamässan Smarta Städer igång under onsdagen den 28 november. Vi på Visual Sweden är en av de som deltar med en innehållsrik monter och det var många som under den första av två dagar kom fram och ville veta mer om hur och vad vi arbetar med, våra bolag och inte minst – testa VR-cykeln som vi lånade in från Norrköpings kommun. Just VR-cykeln är ett suveränt sätt att visa upp hur Norrköpings nya stadsdel ”Inre Hamnen”, med byggstart år 2020 för husen, kommer att se ut när det står klart. Mjukvaran har Norrköpingsbolagen Significant Bit och Dimfrost Studio tagit fram. Det var inte sällan som man hörde ”Wow!” och ”Häftigt!” från VR-hörnan.

Jesper på Optiplan förklarade deras lösning för en nyfiken monterbesökare.

I montern deltar också Gaia, som även fanns med oss under förra årets mässa. Med sitt Gaia Places, en molnbaserad tjänst för platsbaserad kommunikation, lockade de många nyfikna till vår monter. Optiplan, som framför allt arbetar med att optimera skolskjuts och skolval ute bland Sveriges kommuner (ett 70-tal i dagsläget), var ytterligare en deltagare på vår 24 kvm stora yta. Ett företag som inte ingår i Visual Sweden i dagsläget, men som har planer på att använda AI i sin verksamhet framöver för att utveckla sin tjänst ännu mer, är LookForMy. De har en digital lösning för hittegodshantering.

Som grädde på moset eller lök på laxen plockade vi också med oss våra självlysande kuber som ingår i projektet Visual Agenda 2030 och skapar interaktion med mässdeltagarna genom en digital tipspromenad. Tanken är att utbilda samtidigt som vi underhåller och därmed förena nytta med nöje.

Vi kunde summera en första dag som mycket givande med många intressanta samtal med konferensdeltagarna som ville veta mer om Visual Sweden och om och i så fall hur de kan delta i projekt med oss. Det samlade intrycket från våra medföljande företag var också väldigt positivt. Vi ser fram emot morgondagen!

Många ville prova på VR-cykeln som visar den framtida stadsdelen ”Inre Hamnen” i Norrköping.