I filmindustrin används det sedan en tid tillbaka. Nu är världens andra LED-stage under utveckling i Norrköping som ska ta de största filmbolagen till staden i framtiden.  

The Mandalorian är en serie som utspelar sig i Star Wars-miljön och som skapats exklusivt för streamingtjänsten Disney+. Det som är speciellt med denna serie är att den spelats in vid ett och samma ställe och nästan helt uteslutande framför en stor skärm, en s.k. LED-stage. Nu pågår ett projekt i Norrköping där man vill bygga världens blott andra LED-stage som ytterligare kan revolutionerna filmbranschen.

– Virtual Productions har funnits ett tag, men det har förut inte gått att visa miljön för skådespelarna i realtid. Detta ändras med en LED-stage, då du ser resultatet på en gång via realtidsprocessering av 3D-scenerna genom exempelvis spelmotorn Unreal Engine, säger projektledaren Thorbjörn Eklund från företaget IT’s Production. Inte bara regissören utan även skådespelarna ser miljön de är i och kan få stöd i sitt agerande istället för att bara se en green screen.

Eftersom en LED-stage inte är väderberoende eller kräver särskilt mycket scenografi samt drastiskt minskar resorna mellan fysiska filmmiljöer är detta en oerhört hållbar lösning, både ur ekonomi- och klimataspekt.

Det hela började med ett möte mellan Bosse Sundborg på Norrköping Science Park och Thorbjörn Eklund. När det var dags för nästa steg kom Visual Sweden in i bilden och idag drivs projektet som ett tätt samarbete mellan It’s Production, Visual Sweden, Linköpings universitet och CG Station. Ambitionen är också att företaget Dataton ansluter under arbetets gång.

Samtidigt som projektet pågår produceras en visualiseringsfilm som beskriver och visar funktionaliteten över LED-stagen. Ett slutseminarium planeras till april 2021.

Kontaktpersoner:

Thorbjörn Eklund, projektledare It’s Production
0736 – 13 30 29
thorbjorn@itsproduction.eu

Eric Holmstedt, projektledare Visual Sweden & Norrköping Science Park
0722 – 43 07 44
eric.holmstedt@nosp.se