Ingen har väl undgått att notera det har plockats skräp i städer och samhällen den senaste veckan och i Norrköping drev idrottens miljöorganisation Städa Sverige en kampanj hela veckan. 42 lag deltog i städningen runt om i staden. Nu finns också en karta där man kan se exakt var det har plockats skräp.

En stor nyhet var att Visual Sweden samtidigt provade en första version av den helt nya app som i kommande versioner ska underlätta skräpplockning. Alla som plockade skräp i Norrköping fick genom Städa Sverige information om appen och användningen har varit mycket hög. Den fungerar så att man trycker på en knapp när man börjar plocka och när man är klar trycker man avsluta. Under plockningen markeras det på en karta exakt hur varje skräpplockare rört sig. På detta sätt kan man övervaka och se områden som ännu inte är avsökta.

– Vi kan nu med stolthet presentera resultatet av den första användningen av appen LitterQuitter, som har utvecklats tillsammans med företaget VISIARC. Den blev klar precis i tid för Norrköpingskampanjen, säger Anders Carlsson, processledare, Visual Sweden.

Kartan visar hur hela Norrköping lyser grönt. Ja, så städat är Norrköping nu!

– Vilken succé! kan vi konstatera. I rekordfart på tre veckor designade, utvecklade och publicerade vi en app, som när deltagarna startade sin städning loggades var och när de plockat skräp helt anonymt och som vi samlade in. Nu kan vi visuellt på en interaktiv karta presentera resultatet där alla kan se hur Norrköping målas grönt. Bara att besöka och testa, säger Peter Lindgren, VD på VISIARC.

Här kan du se och utforska resultatet, men också få en insikt i utmaningarna bakom och tankar inför framtiden(vissa användare kan uppleva problem att öppna länken i nuläget men vi arbetar med en lösning):

https://visiarc.com/sv/customers/litterquitter/

Detta var bara en första testversion av appen, som har tillkommit på en idé som har vuxit fram inom Visual Sweden. Avsikten är nu att ta fram en version där varje plockare kan se var andra plockare befinner sig, men också när det plockades skräp senast. Detta genom att den gröna färgen falnar dag för dag, dessutom snabbare i områden där det tidigare har plockats mycket skräp.

– På detta sätt blir det en app som kan användas året runt och dessutom i princip varsomhelst i hela världen, säger Anders Carlsson, som är mycket nöjd med resultatet av denna första test. Det finns inget bättre än att testa under verkliga omständigheter med många människor och en tydlig deadline.

– Städa Sverige har två syften: Att bidra till ungdomsidrottens finansiering och att jobba för ett skräpfritt Sverige. För oss har det varit roligt att vara med i testomgången av denna app som förhoppningsvis kan ta oss och idrottsungdomarna snabbare mot målet om ett skräpfritt Sverige, säger Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige.

Andra pressmeddelanden:

Från Norrköpings kommun, med uttalande av bl a Olle Vikmång och Karin Jonsson.

Från Returpack, där Olle Vikmång kommenterar LitterQuitter.

Kontakt:

Anders Carlsson, processledare, Visual Sweden
0705 – 38 89 08
anders.carlsson@liu.se

Peter Lindgren, VD, VisiArc
0708 – 34 30 03
peter.lindgren@visiarc.com

Anton Hedlund, projektledare, Städa Sverige
anton.hedlund@stadasverige.se

LitterQuitter är namnet på den app som Visual Sweden efter en egen idé har tagit fram i en första version i samarbete med företaget VISIARC. Bakom projektet står en referensgrupp med en bred samling av intressenter: Städa Sverige, Håll Sverige Rent, Plogga Sverige, Returpack, Avfall Sverige, Tekniska Verken och Nodra.