Tisdagen den 19 januari hölls ett välbesökt webbinarium inom Visual LIFT. Det var Daniel Boqvist och Automation Region i Västerås som stod för värdskapet och deltagarna bjöds på en timme fullpackad med information och inspiration med fokus på visualisering av data.

Omkring 250 deltagare satt bänkade framför sina skärmar för att få veta mer om hur visualisering kan användas inom industrin för att stödja interna beslutsprocesser, visa upp produkter och lösningar på ett tydligare sätt eller skapa digitala tvillingar av produkter och produktionssystem.

Förste talare ut var Jimmy Johansson, universitetslektor inom visualisering och interaktion vid Linköpings Universitet. Han guidade deltagarna genom begreppet informationsvisualisering, dess historia, utmaningar och tillämpningar. Vi fick också ta del av exempel på värdeskapande tillämpningar av informationsvisualisering i två olika projekt inom klimatförändring respektive flygtrafik med obemannade farkoster.

RISE-forskaren Jawad Mustafa tog oss vidare genom programmet med en introduktion av DigiCore-labbet som drivs i samarbete mellan RISE och Automation Region i Västerås. I labbet, som består av fyra olika delar, kan företag exempelvis hitta nya möjligheter för användning av processdata, undersöka hur teknik som virtual reality (VR), augmented reality (AR) och artificiell intelligens (AI) kan effektivisera processer och skapa nya affärsmöjligheter. Som avslutning på sitt föredrag tog Jawad med oss på en kort videorundtur i DigiCore-Labbet.

Sista talare för dagen var Felicia Lai Jakobsson, biträdande processledare på Visual Sweden, hon berättade mer om projektet Visual LIFT, hur visualisering kan skapa värde och hur små och medelstora industriföretag i Östra Mellansverige kostnadsfritt kan få möjlighet att testa olika tekniker utifrån sina egna behov.

Webbinariet spelades in och kan ses i efterhand på www.automationregion.com