Äntligen är beslutet taget och Visual Sweden kan stolt meddela den nästa storsatsningen inom digitala tvillingar av städer: ”Visual Sweden City Platform”.

”Arbetet inom Visual Sweden City Platform kan komma att få en avgörande roll i utvecklingen av smarta och hållbara städer i Sverige. Genom att tillhandahålla spetskompetens från LiUs forskning inom visualisering & bildanalys med AI-baserade metoder och verktyg ger vi städerna möjligheten att skapa innovativa lösningar och fatta informerade beslut för framtiden” – Peter Westerdahl, ansvarig för område Industri på Visual Sweden.

Satsningen har sina rötter i det framgångsrika Simstad-projektet, som finansierades av Norrköpings forskningsfond. Nu tar Visual Sweden ytterligare ett steg framåt genom ett nytt projekt, finansierat av FORMAS, där samarbetspartners inkluderar LiU (Linköpings universitet), Maxar, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) samt städerna Malmö, Norrköping och Linköping.

”Syftet med projektet är att tillhandahålla en omfattande mängd data och metoder som kan hjälpa alla Sveriges städer 

att självständigt skapa egna digitala tvillingar. Genom att använda dessa metoder kan städerna dra nytta av en rad positiva effekter för både samhället och näringslivet.” – Peter Westerdahl 

En central del av Visual Sweden City Platform kommer att vara användningen av AI-baserade metoder, genom djupa neurala nätverk, syntes och bildanalys. Dessa avancerade tekniker möjliggör en berikning av slutresultatet och automatiserar vissa delar av processen, såsom kartering och 3D-rekonstruktion.

Projektet pågår under perioden 2024-2026 och har en budget på 13 miljoner svenska kronor. Det finansieras av FORMAS och Smart built environment, i samarbete med Linköpings universitet och Visual Sweden.