Måndagen den 2 juli hängdes en 4×4 meter stor vepa, föreställande en vulva, upp på Korsgatan 6 i Visby. Syftet med bilden är att lyfta projektet ”Visual Vulva” som med visualiseringsteknik ska sprida kunskap och bryta tabun kring kvinnans underliv.

”Är jag normal?” är en av de vanligaste frågorna som gynekologer och barnmorskor får. Den frågan ledde entreprenören Louise Berg till att starta projektet Visual Vulva, ett interaktivt 3D visualiseringsverktyg för att sprida kunskap och bryta tabun kring kvinnans underliv.

– Majoriteten av alla kvinnor i Sverige och världen har aldrig tittat eller sett sin egen vulva. Många kanske inte ens vet att vulvan är de yttre delarna och att vaginan är de inre delarna av könsorganet. Genom mitt yrkesliv har jag kommit i kontakt med gynekologer och barnmorskor, där många lyft behovet av realistiska bilder på kvinnans kön. Utifrån det behovet startades projektet Visual Vulva, säger Louise Berg, entreprenör och grundare till projektet. Idag kommer referensbilden av vulvan ofta från porren och rapporter visar att skönhetsoperationer av det kvinnliga könet ökar.

Ett verktyg för vården

I samarbete med Visual Sweden och RISE Interactive Institute arbetar Louise Berg med att skapa en interaktiv 3D-visualisering för att belysa variationer. I steg ett kommer Visual Vulva att vara ett verktyg för vården och undervisningen, där medicinska bilder kan användas i utbildningssyfte. Men visionen är att nå ut världen över för att bryta tabun och för att alla kvinnor ska få rätt vård. Visualiseringarna kommer att lanseras under hösten 2018.

– Vulvans utseende varierar i lika hög grad som ansikten och förändras också över tid. Okunskapen om det kvinnliga könet gör att många saknar eller har felaktiga referensramar för vulvan, säger Louise Berg. Det här är en viktig samhällsfråga där vi med teknikens hjälp kan modernisera utbildningsmaterial för att öka kvinnans välbefinnande och bidra till en jämställd vård, säger Louise Berg.

– I Louise träffade jag en entreprenör som tänker utifrån kvinnors behov. Vi behöver fler kvinnor i techbranschen som utvecklar lösningar som utgår från kvinnan, det som kallas femtech. Trots att femtech växer krävs det fler kvinnor inom teknikyrket som driver på nya utvecklingsprojekt. Det här är mer än en branschfråga, det är en viktig samhällsfråga där vi behöver skapa innovationer och lösningar för oss alla. Och vi har sett att kvinnorelaterad teknikutveckling, som Visual Vulva, lockar fler kvinnor till teknikutbildningar och forskning, säger Anders Carlsson, processledare på Visual Sweden, som finansierar projektet.

Seminarium den 4 juli

Louise Berg deltar på seminariet ”Hej sjukvården, har jag ett sprucket underliv?” på East Sweden Arena den 4 juli kl. 13.00. http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/53166

Vulva-vepan

Vepan på vulvan hänger på fasaden på Korsgatan 6 (Hotell Stenugnen) under hela veckan.

För mer information kontakta:

Louise Berg, 070-356 77 36, louise@sibship.se

Anders Carlsson, 0705-38 89 08, anders.carlsson@visualsweden.se

Läs mer om projektet på visualvulva.se 

Kort om RISE Interactive Institute

RISE Interactive Institute AB är ett experimentellt IT- och designforskningsinstitut som är inriktat på skapandet av banbrytande användarupplevelser. Vi erbjuder kompetens inom interaktionsdesign, visualisering, användarbeteende, ljuddesign, spel och underhållning. Genom kreativa och samverkansprocesser ger vi människor möjlighet att skapa nya sätt att göra och tänka.

Läs mer på ri.se